2015. március 15., vasárnap

Meghalt Valentyin Raszputyin

Életének 78. évében szombat éjszaka [2015. március 14-én]elhunyt Valentyin Raszputyin, az orosz falusi próza klasszikusa.

Az 1970-es, 1980-as években több kiadásban is magyarul is megjelent regények: az Élj és emlékezz, az Isten veled Matyora, a Végnapok, és a Mit mondjak a hollónak, valamint számos más elbeszélés, kötet szerzője Moszkvában hunyt el, súlyos beteg volt. Tisztelői az orosz fővárosban vehetnek majd tőle végső búcsút, de szülőföldjén, a Bajkál-tónál, Irkutszkban temetik el őt - közölte az író unokája.

Raszputyin az Alekszandr Tvardovszkij költő alapította és az 1970-es 1980as években népszerűvé vált irodalmi irányzat, az "orosz falusi próza" fiatal nemzedékéhez tartozott. Ő és írótársai, közöttük a Magyarországon is ismertté vált Vaszilij Suksin, nem szálltak szembe a szovjet hatalommal, de erkölcsi és esztétikai értékeik mellett kiálltak.

A Volt egy Szovjet Irodalom 2011. augusztus 16-i és 17-i bejegyzéseiben közzétette a folyóirat alapján az Isten veled Matyora c. regény első 5 fejezetét. A jeles író iránti tiszteletből fokozatosan elérhetővé teszem a regény további fejezeteit is. Kis türelmet kérek!


Bolonduska Ivanuska

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése